Felnőtt alvászavar - Alvajárás

Az alvajárás leírása:

Az alvajárás olyan kizárólag alvás során jelentkező rendellenesség, melynek során a beteg az éber állapotban jellemző aktivitásokat végez pl. felül, feláll, beszél, járkál a lakásban, akár ki is megy a lakásból (ami nagyon veszélyes állapotot idézhet elő), eszik, iszik, telefonál, közlekedik, úgy, hogy nincs igazából tudatánál, nem emlékszik ezekre az eseményekre. A betegség gyakrabban fordul elő gyermekekben, jellemzően az éjszaka első felében az az első mély alvás fázisában jelentkezik. Éjszakánként általában egy alkalommal fordul elő, az esetek nagy részében spontán, beavatkozás nélkül oldódik.

A betegség okát nem ismerjük pontosan, általában családi halmozódást mutat, gyermekkorban az idegrendszer érési folyamatának zavara állhat a háttéren. Sokat ront a betegségen, mind gyermek, mind felnőtt korban az emocionális stressz, a szorongás, kimerültség, túlterheltség, illetve az alváshiány.

A betegség legsúlyosabb következménye az alvajárót ért, ilsletve általa akár másoknak okozott, időnként életveszélyes sérülés.

A kezelés enyhébb esetben a pszichés okok feltérképezése és kezelése, szorongásoldás, relaxáció. Súlyosabb esetben akár gyógyszeres kezelés is szóba jön.

 

További paraszomniák:
 
 
Nyugtalan láb szindróma
 
Alvási apnoe
 
Alvajárás
 
Inszomnia
 
Cirkadián ritmuszavarok
 
Narkolepszia
 
 

 

Alvászavar-alvászavarok vizsgálata: Gyerekmosoly Egészségközpont 1195, Hofherr Albert utca 11a email:  Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse. Bejelentkezés: 06-70-352-9500