Alvászavar - Alvási apnoe ( légzéskihagyás )

Az alvási apnoe leírása

A legveszélyesebb alvásfüggő légzészavar az alvási apnoe szindróma, mely magas vérnyomást, egyéb szív érrendszeri betegségeket, akár szívinfarktust, stroke-ot is okozhat.
Az alvási apnoe szindróma során alvás közben a beteg felső légútja beszűkül, elzáródik, így rövidebb, hosszabb ideig nem kap levegőt, fullad. Felnőtt korban, akkor kóros ez a légzéskihagyás, amennyiben a 10 másodpercet meghaladja). A légzéskihagyás a szervezetben oxigénhiányt idéz elő, mely ébredési reakciót indít el, megszítva így alvás folyamatát. Mivel ez a folyamat egy éjszaka során több százszor is előfordul az alvás folyamata feltöredezik, megszakad, megakadályozva ezzel páciens pihenését.

Az alvási apnoe tünetei közül a legismertebb a hangos légzésszünetekkel (akár fuldoklással) megszakított horkolás. A betegség éjszakai tünete lehet még a gyakori vizelési inger, az éjszakai reflux betegség, gyomorszáji égő érzés, súlyosabb esetben az éjszakai magas vérnyomás. Bár a betegség kizárólag alvás alatt jelentkezik, nappali kísérő tünetei is vannak. Ezek közül a leggyakoribb a nappali álmosság, aluszékonyság, állandó fáradtság, koncentrációs nehézségek, feledékenység, depresszió, esetleg ingerlékenység. Nagyon gyakori jelenség a fejfájás, ami főleg reggel jelentkezik. Az alvási apnoe betegség előrehaladtával, annak talaján magas vérnyomás, cukorbetegség alakulhat ki. A horkoló, légzéskihagyással küzdő betegeknél kimutatottan gyakrabban fordul elő hajnali szívinfarktus, stroke, melynek kialakulásának önálló rizikófaktora az alvási apnoe betegség fennállta.

A betegség kezelése annak súlyosságától függ. Enyhe, illetve középsúlyos esetben az oknak megfelelő terápia (szájba helyezhető eszközök, fül-orr-gégészeti konzervatív, illetve műtéti megoldások) jöhetek szóba.
Súlyos alvási apnoe betegség esetén az első vonalbeli terápia felnőtt korban a légsínterápia. Ennek során a légutakat egy légzést segítő készülék tartja nyitva úgy, hogy pozitív nyomású levegőt fúj be a garatba, nem engedve annak összeesését.

 
További paraszomniák:
 
 
Nyugtalan láb szindróma
 
Alvási apnoe
 
Alvajárás
 
Inszomnia
 
Cirkadián ritmuszavarok
 
Narkolepszia
 
 

Alvászavar-alvászavarok vizsgálata: Gyerekmosoly Egészségközpont 1195, Hofherr Albert utca 11a email:  Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse. Bejelentkezés: 06-70-352-9500