Felnőtt alvászavar - Inszomnia / álmatlanság

Az inszomnia / álmatlanság leírása:

Az inszomnia, vagy közismert nevén az álmatlanság igen gyakori alvásbetegség. két formáját különböztetjük meg, az elalváskor jelentkező és az alvást megszakító átalvást érintő inszomniát. Az első formában a beteg nem tud elaludni, a másik esetben pedig el tud aludni, ugyan, de az éjszaka folyamán többször felébred, nehezen, vagy nem is alszik vissza. Álmatlanságról, mint betegségről akkor beszélhetünk, ha ezek a tünetek több mint egy hónapja fennállnak, és/ vagy hetente minimum háromszor jelentkeznek, valamint ez olyan mértékű, hogy a betegnek nappali tüneteket is okoz. (nappali fáradság, apátia, fejfájás, kimerültség)

Az álmatlanság lehet alapbetegség, de nagyon gyakran egyéb betegségek társtüneteként jelentkezik. A leggyakrabban pszichés problémák, idegrendszeri betegségek tünete. (pl. depresszió, fájdalom szindrómán PMD stb.)

Az inszomnia kezelése a kiváltó októl függ. Amennyiben az álmatlanság másodlagos, akkor a kiváltó betegséget kell megfelelően kezelni, így az álmatlanság önmagától megoldódig. Az elsődleges inszomnia kezelése lehet gyógyszeres, illetve egyéb gyógyszermentes segéd terápia, amit az alvásszakértő orvos és a beteg közösen alakít ki.

További paraszomniák:
 
 
Nyugtalan láb szindróma
 
Alvási apnoe
 
Alvajárás
 
Inszomnia
 
Cirkadián ritmuszavarok
 
Narkolepszia
 
 

 

 

Alvászavar-alvászavarok vizsgálata: Gyerekmosoly Egészségközpont 1195, Hofherr Albert utca 11a email:  Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse. Bejelentkezés: 06-70-352-9500