Alvászavar - A nyugtalan láb ( ideges láb ) szindróma 

A nyugtalan (ideges)  láb szindróma leírása

A nyugtalan láb szindróma egy igen gyakran előforduló mozgási rendellenesség, mely az eseteken döntő többségében alvászavarral is együtt jár. A betegséget az alvási apnoe szindrómához hasonlóan a hálótárs veszi észre gyakran, mivel a lábmozgások nagy része alvás közben jelentkezik, amikor is az érintett személy nem, csak a vele együtt alvó párja érzékeli a „rugdosást”. A betegek általában erős késztetést éreznek arra, hogy (általában) a lábukat megmozgassák. Ez a mozgászavar sokszor elalváskor jelentkezik, így a beteg nem tud elaludni, illetve előfordul, hogy nem tudja végigaludni az éjszakát.

A betegség tünetei is ebből adódnak. A betegek a lábukban jelentkező bizsergő, húzó, tűszúrásszerű érzést panaszolnak. Ezek a panaszok pihenés közben felerősödnek, ülő, illetve fekvő helyzetben romlanak. A láb mozgatása enyhíti a panaszokat.

A betegség oka egyelőre nem tisztázott. Kóroki szerepet tulajdonítanak a vashiánynak, végtagi keringészavarnak, izom-, vesebetegségeknek, mozgásszervi problémáknak, melyek a gerinc illetve a láb idegeit érintik, vitamin, nyomelem hiánynak, illetve bizonyos elsődleges illetve másodlagos felszívódási zavaroknak is. Nem bizonyított tény a betegség örökletes volta, de a nyugtalan láb szindrómában szenvedő egyének családtagjainál halmozottan fordul elő szintén a betegség.
A betegség következményei: elalvási illetve átalvási zavarhoz vezethet az állandó mozgáskésztetés a lábban. A rossz alvás azután megával vonja a nappali fáradtságot, súlyosabb esetben aluszékonyságot, valamint szorongást, súlyos esetben hangulatzavart, depressziót okozhat.

A nyugtalan láb szindróma gyakran együtt jár az éjszaka folyamán jelentkező lábmozgás zavarral, ami nemcsak a beteg, hanem a vele egy ágyban alvó társának alvását is nagymértékben befolyásolja.

A betegség kivizsgálása során ki kell szűrni a hajlamosító tényezőket, melyek másodlagosan okozhatnak lábmozgás zavart. Ilyenek a szervezet vashiánya, egyes anyagcserezavarok, leggyakrabban a cukorbetegség, a lábat érintő keringési, illetve ízületi, idegi betegségek. A kezelés függ a betegség súlyosságától.  Az életminőséget jelentősen befolyásoló esetekben gyógyszeres kezelés szükséges. Amennyiben lehetséges a gyógyszeres kezelés előtt meg kell próbálni az otthoni gyógymódokat, melyek nagymértékben tudják enyhíteni a panaszokat. Ilyenek a váltott vizes fürdő (Kneipp terápia), masszázs, rendszeres testmozgás, az alkohol, koffein, nikotin mellőzése.

További paraszomniák:
 
 
Nyugtalan láb szindróma
 
Alvási apnoe
 
Alvajárás
 
Inszomnia
 
Cirkadián ritmuszavarok
 
Narkolepszia
 
 

 

Alvászavar-alvászavarok vizsgálata: Gyerekmosoly Egészségközpont 1195, Hofherr Albert utca 11a email:  Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse. Bejelentkezés: 06-70-352-9500