Alvászavar - Éjszakai felriadás

Az éjszakai felriadás nagyon ijesztő, komoly gondot jelent az érintett családok számára. A kisgyermek az éájszaka közepén hirtelen felriad, rémülten sikoltozni kezd, láthatóan valamitől fél. Szívverése felgyorsul, menekülés szerű mozdulatai vannak, kapkodja a levegőt, remeg, esetleg verejtékezik. A rohamok idején a gyermekkel kontaktus nem teremthető, nincs ébren. (Időnként akár adekvátan is válaszolhat a feltett kérdésekre, sokszor az első pillanatban nehezen tudja a szülő eldönteni, hogy ébren van-e a gyermeke, vagy nem.) Az éjszakai felriadás legalább 5-10 percig eltart és egy éjszaka folyamán több alkalommal is jelentkezhet. 

A gyermek másnap nem emlékszik a történtekre, meglepődve hallgatja a szülei beszámolóját az éjszakáról. 

A betegség családi halmozódást mutat, azon gyermekeknél, akinek valamelyik szülőjénél előfordult az éjszakai felriadás 10x nagyobb eséllyel fog szintén megjelenni, mint azon családokban, ahol a betegség még nem fordult elő. Akinek mindkét szülőjénél volt gyermekkorban felriadás, a gyermeknek 60%.os esélye van a betegség megjelenésére.

A betegség a mély alvás idején jelentkezik, jellemzően az éjszaka első felében, szinte mindig éjfél előtt. A gyermek jellemzően nem tud beszámolni a rossz álomról, csak azt láthatjuk, hogy nagyon megijedt.Az éjszakai felriadást súlyosbíthatja, illetve provokálhatja alvásmegvonás, túlzott kifáradás, lázas betegség, alvási apnoe szindróma, lábmozgás zavarok. Fontos ezeket a gyermekeket rendszerességre szoktatni, óvni az esti túlzott kifáradástól. Fontos, hogy amennyiben gyermekünk horkol is, mielőbb gyermek alvásszakértő segítségét kérjük. A rohamok alatt a gyermek megnyugtatása felébresztése oldja a felriadást.

Alvászavar-alvászavarok vizsgálata: Gyerekmosoly Egészségközpont 1195, Hofherr Albert utca 11a email:  Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse. Bejelentkezés: 06-70-352-9500