Ha ilyen betegségem van, akkor már nem is vezethetek?

Az elmúlt években megszerzett elméleti tudás és gyakorlati tapasztalat alapján az alvási apnoe biztonsággal kezelhető betegség. Ha az alvásvizsgálat pozitív eredménnyel zárul, úgy az alvásszakértő a beteggel egyeztetve határozza meg a terápiát. Ez lehet az alvás alatt a szájüregbe helyezett segédeszköztől kezdve a különböző gégészeti műtéteken át egészen a légsínterápia. Utóbbi esetben az úgynevezett CPAP-készülék beszerzését az Országos Egészségbiztosítási Pénztár 50%-ban támogatja,megfelelő feltételek esetén.  

A CPAP betűszó jelentése continuous positive airway pressure, vagyis folyamatos pozitív légúti nyomás. Normál esetben belégzés elején a légutakban lévő nyomás lecsökken, ezáltal idézi elő a levegő beáramlását. Kóros esetben az elzáródott légutak nem tudnak megnyílni, nem történik meg a légcsere, ami légzéskimaradást és a vér oxigén szintjének csökkenését okozza.

A terápia lényege, hogy folyamatos pozitív légúti nyomás mellett nem záródnak el a légutak, így nem alakul ki légzésleállás. A készülék alkalmazásával akár 1-2 napon belül is javulhat a beteg alvása, nappali fáradtsága, aluszékonysága. A vezetői engedély érvényessége akkor hosszabbítható meg, ha a mérsékelt illetve súlyos  alvási apnoéban szenvedő gépjárművezető akkreditált alvásközpontban kiadott szakértői vélemény alapján igazolja állapotának javulását.

A diagnosztizált alvási apnoeban szenvedő Eü. 1. kategóriába tartozó gépjárművezetők felülvizsgálatát 3évente, az Eü. 2.kategóriába tartozó hivatásos vezetőkét évente kell elvégezni..


Mi az obstruktív alvási apnoe szindróma (horkolás és légzéskimaradás leírása)?

Hogyan lehet kivizsgálni az alvási apnoe szindrómát (horkolás és légzéskimaradás kivizsgálása) ?

Milyen a szűrő jellegű alvásvizsgálat?

Mi történik az alváslaborban?

Miért érdemes a szűrővizsgálatot mielőbb elvégeztetni?

 

Alvászavar-alvászavarok vizsgálata: Gyerekmosoly Egészségközpont 1195, Hofherr Albert utca 11a email:  Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse. Bejelentkezés: 06-70-352-9500