Horkolás és légzéskimaradás leírása  (alvási apnoe szindróma)

Mi az obstruktív alvási apnoe szindróma?

Az obstruktív alvási apnoe szindróma az alvásfüggő légzészavarok legsúlyosabb formája. Lényege, hogy alvás közben a garatfal izmai túlzott mértékben ellazulnak, ezzel részleges vagy teljes elzáródást okozva a felső légutak területén. Ennek megfelelően a páciensnek 10 másodpercet meghaladó légzéskimaradása (apnoéja) lesz, ezzel együtt a vér oxigénszintje is lecsökken, oxigénhiányos állapotot okozva. A légzőközpont ilyenkor riasztja a szervezetet, az alvót a mélyalvás fázisából felébreszti, ami sokszor olyan rövid ideig tart, hogy nem emlékszik rá a beteg, de az alvása így folyamatosan megszakad, (akár több százszor is egy éjszaka során) ezáltal a beteg nem tudja magát kipihenni. Nappal fáradt lesz, gyakran lankad a figyelme, monoton tevékenységek közben (pl hosszú egyenes útszakasz!!!) akár el is alszik, memória zavara lesz, súlya megnő, magasvérnyomása alakul ki. Mindezek a tünetek együtt alkotják az obstruktív alvási apnoe szindrómára jellemző panaszok csoportját..
 
Hogyan lehet kivizsgálni az alvási apnoe szindrómát?
Az alvászavar nappali tünetei miatt a betegek elsősorban a háziorvosukat keresik fel, nekik kell a tünetek alapján felvetni a betegség gyanúját. Ugyanez a helyzet a jogosítvány meghosszabbítása kapcsán, ahol szintén a háziorvos végzi az alkalmassági vizsgálatot. Neki kell rákérdezni és az első vonalban szűrni az alvási apnoét. Ennek a menete, hogy a pácienssel kitöltetnek egy erre a célra készített, a Magyar Alvástársaság által elfogadott kérdőívet, melynek válaszaiból az alvási apnoe gyanús betegek kiszűrhetők. A teszt pozitivitása esetén a háziorvos továbbküldi a beteget alvásszakértőhöz, aki szűrő alvásvizsgálatot végez, amellyel megerősíti a betegség gyanúját, valamint annak súlyosságát is meghatározza. Ez alapján a betegnek lehet enyhe, középsúlyos, ill. súlyos alvási apnoe szindrómája. Középsúlyos és súlyos alvási apnoe szindróma esetén a páciensnek alváslaboratóriumi körülmények között kell tovább differenciálni, valamint kezelni a betegségét.

Hogyan lehet kivizsgálni az alvási apnoe szindrómát (horkolás és légzéskimaradás kivizsgálása) ?

Milyen a szűrő jellegű alvásvizsgálat?

Mi történik az alváslaborban?

Ha ilyen betegségem van, akkor már nem is vezethetek?

Miért érdemes a szűrővizsgálatot mielőbb elvégeztetni?

Alvászavar-alvászavarok vizsgálata: Gyerekmosoly Egészségközpont 1195, Hofherr Albert utca 11a email:  Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse. Bejelentkezés: 06-70-352-9500